Teatredequè

OBRES:

Un enemic del poble
*Un enemic
del poble

Petra at the Airport
*Petra at
the airport

Estimada Marta
*Estimada
Marta

The country
*The
country

El poema de la rosa als llavis
*El poema
de la rosa
als llavis

 

Vida i miracles de n'Aineta dels matalassos

d'Antoni Mus

Espectacle seleccionat per a la gira del Projecte Alcover 1997

L'obra

'Vida i miracles de n'Aineta dels matalassos' és un espectacle basat en el conte que guanyà el premi Victor Català l'any 1977. O, millor dit, l'espectacle és la narració del mateix conte, sense cap afegit ni adaptació del text. El plantejament dramàtic del muntatge de Teatredequè no pot ser més simple. Un sol narrador ens explica, en un espai quasi buit i sense més recursos que la seva veu i la seva imaginació, la història de n'Aineta, una santa mallorquina que mai no serà beatificada: la mort de son pare i sa mare, descobriment dels seus propis encants, els seus inicis dins la que seria la seva professió... la seva tràgica (però ben divertida) vida i la seva mort. Ni les valentes dones, ni Catalina Thomàs, ni Francinaina Cirer. Aineta dels matalassos (una puta, sí, una puta) és l'autèntica patrona i guia espiritual d'aquesta illa, la terra on tot pot comprar-se amb doblers.

Amb aquest espectacle, Teatredequè vol recuperar l'obra d'un autor plenament vigent tant per la qualitat de la seva narrativa com per la irònicament lúcida visió d'una realitat social que, malgrat tot, ha canviat -pel que fa a les seves mancances morals- ben poc.

«El costumista cerca fets repetits, situacions i ambients característics, pel simple gust de fixar-los, amb la sana intenció que no es perdin per al record; Antoni Mus arrenca de la realitat allò precisament que hi ha d'insòlit, grotesc o tràgic i sovint grotesc i tràgic alhora. La mirada d'Antoni Mus descobreix tot el que hi ha d'injust i de brutal en el fer de cada dia i subratlla la injustícia i la brutalitat, perquè no s'hi vol acostumar, perquè, precisament, no ho vol trobar pintoresc, ni propi dels temps, perquè vol sorprendre's i es vol indignar, i vol acusar i així potser algú perdrà l'alè i se li estroncarà el riure i s'adonará que no n'hi ha per riure, sinó per alarmar-se.»

Jaume Vidal Alcover
pròleg a 'Diàfora', d'Antoni Mus

La crítica ha dit

Emili Gené, 'Última Hora' (29 de març de 1995)
«N'Aineta, gracias a esta recuperación teatral, es ya uno de los personajes clásicos de nuestra literatura... La apuesta de Teatredequè sigue siendo quizás la más depurada de nuestro panorama teatral, de un rigor y calidad artísticos envidiables. Por muchos años.»

Francisco Rotger, 'El mundo' (1 d'abril de 1995)
«Gracias a esta Aineta ya sabemos, de qué va ese "què" del nombre de la compañía. Teatredequè es, o mucho me equivoco, teatro del bueno: teatro hecho con gusto, con profesionalidad y con sensibilidad. Teatro puesto en escena con oficio, con inteligencia, con humor, con exigencia y con muchas ganas de gustar...»

 

Vida i miracles de n'Aineta dels matalassos

FITXA TÈCNICA:

Actriu
Eva Torras

Dramatúrgia i direcció
Josep R. Cerdà

Espai escènic i vestuari
Assumpta Capellà

Il·luminació
Joan Borràs

Música original
Xavier Cerdà

Disseny cartell
Jaume Falconer

Producció executiva
Antoni Picornell

 

yerblues.net

MallorcaWeb